Ontdek wie de mensen achter jouw eten zijn

Wie zijn de mensen achter jouw producten? Hoe gaat het met hen? Vertel het transparante verhaal met Fairfood’s Trace.

Hoe werkt het

Ontdek de keten

Trace verbindt ketenpartners. Digitaal bouw je de keten op door partners uit te nodigen (1-up-1-down) tot de eerste schakel – de boer – is bereikt. Het dashboard van Trace is makkelijk toegankelijk, ook voor kleine boeren met minimale technologische middelen.

Traceer producten

Elke transactie van elk product kan worden geregistreerd, vanaf de inkoop bij de boer tot de verkoop aan de consument. Deze transacties vormen samen jouw persoonlijke productketen. Blockchain biedt de mogelijkheid om deze data op een veilige manier transparant te maken.

Verifieer merkbeloften

Is jouw product biologisch? Krijgt de boer een eerlijke prijs? Met Trace worden beloften hardgemaakt. Het bewijs deel je direct met de consument. We bieden een bibliotheek met een reeks claims die betrekking hebben op sociale, economische en milieukwesties. Uiteraard kunnen we specifieke claims ontwikkelen voor jouw product.

Vertel het hele verhaal

Trace is de laatste schakel in jouw storytelling. Consumenten komen via een QR-code of link op een interface waarop ze de producthistorie kunnen uitpluizen. Bekijk bijvoorbeeld de reis van de koffie van Trabocca, een van de eerste gebruikers van Trace.

Formuleer ambities en deel de toegevoegde waarde

Het ultieme doel: met nieuwe kennis van de keten stelt Trace je in staat om realistische ambities op te stellen en te behalen. Ontdek ook voor wie in de keten de transparante informatie iets waard is en hoe je die waarde proportioneel over de keten kunt verdelen.

Dashboard en rapportage

Leer meer over de boeren en bedrijven in de keten, de actuele verblijfplaats van producten en de mate waarin productbeloften zijn geverifieerd

Interoperabel

Trace kan makkelijk geïntegreerd worden met verschillende softwaresystemen, ERP’s en blockchains

Blockchain-based

Vanuit een blockchain wallet kunnen transacties met andere Trace-gebruikers worden gedaan, waardoor een decentraal logboek ontstaat dat de basis van het productverhaal vormt. Trace kan op meerdere blockchains worden aangesloten

Waarom zou ik Trace gebruiken?

 • Voorbij vertrouwen: lever direct bewijs voor merkbeloften
 • Toekomstbestendige ketens: consumenten en overheden eisen transparantie
 • Sterkere ketens: betere, centrale communicatie
 • Ultieme storytelling: deel het verhaal op een persoonlijke interface
 • Veerkrachtige boeren: boeren met toegang tot kennis, markt en financiering staan sterker

Welk pakket past bij jou?

Smallholder

€0,-
per maand
 • Connect met supply chain
 • Traceer je producten
 • Verifieer claims
 • Claimverificatie
 • Traceren met blockchain
 • Dashboard en rapportage
 • Boer verifieert claims
 • Assistentie bij setup
Kies dit pakket

Enterprise

Op aanvraag
 • Breng al je ketens in kaart
 • Traceer alle producten
 • Op maat interface
 • Op maat claimverificatie
 • Op maat blockchaintracering
 • Op maat dashboard
 • Boer verifieert claims
 • Assistentie bij setup
Kies dit pakket

Succesverhalen

Trabocca: onderweg naar armoede-vrije koffie

Sander Reuderink
Commercieel directeur
“We willen onweerlegbaar bewijs kunnen leveren voor het feit dat we onze boeren betalen wat we zeggen.”

Bekijk deze case

Verstegen: nootmuskaat op de Blockchain

Michel Driessen
CEO
“Wat een mooie en oprechte uitkomst. Super mooi wat we aan het doen zijn. Ik hoop dat het snel een vervolg krijgt.”

Bekijk deze case

Gebruikmaken van Trace?

Misschien heb je al een vraag?

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een gedistribueerd grootboek waarmee informatie door een community kan worden vastgelegd en gedeeld. In deze community onderhoudt elk lid zijn eigen kopie van de informatie en moeten alle leden elke update collectief valideren. Hierdoor heeft een netwerk een enkele bron van waarheid om mee te werken. Vergelijk het met een Google-spreadsheet, maar dan beter. Waarom? Omdat in een blockchain gegevens alleen kunnen worden toegevoegd volgens een bepaalde set regels die door het netwerk worden beheerst. Meer dan dat: als ze eenmaal zijn toegevoegd, kunnen de gegevens niet meer worden verwijderd en kan niemand ermee sjoemelen.

Van wie is de data op het Trace-platform?

De data die geüpload wordt op Trace blijft altijd in handen van de gebruiker en wordt nooit zonder expliciete toestemming gebruikt of doorverkocht door Fairfood of andere partijen.

Hoeveel tijd gaat het kosten?

In de afgelopen twee jaar hebben wij het proces van een keten in kaart brengen, ketenspelers aanmelden en producten traceren volledig onder de loep genomen. Door steeds weer te testen en innoveren, hebben we dit proces zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat we Trace ook tegen een goede prijs beschikbaar kunnen maken voor wie er maar mee aan de slag wil – ook de bedrijven die nog niet weten waar hun producten vandaan komen. Toch is Trace bovenal een platform dat gemaakt is om een systeemverandering teweeg te brengen binnen voedselketens. Verandering zorgt voor frictie waardoor het correct implementeren van een degelijke oplossing altijd aandacht en energie zal kosten. Op deze vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven, maar neem vooral contact met ons op om een inschatting voor jouw ketens te maken.

Hoe verhoudt Trace zich tot keurmerken?

Keurmerken hebben ontzettend goed werk gedaan en bij consumenten veel bewustzijn gecreëerd rondom sociale en economische duurzaamheid. Toch lopen keurmerken tegen grenzen aan. Ze zullen de eerste zijn om dat toe te geven. Een probleem met keurmerken is bijvoorbeeld dat ze maar één standaard bieden terwijl elk product en dus elke keten uniek is. Om dit complexe ecosysteem van mensen, activiteiten, processen en plaatsen samen te vatten als een binair antwoord – wel of niet eerlijk, wel of niet biologisch – is niet voldoende. Een volgende stap ligt in transparantie en traceerbaarheid – in verbonden ketens en ketenpartners die daarbinnen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Verschillende keurmerken zijn hier op het moment ook naar aan het kijken. Trace is dus een volgende stap. Keurmerken kunt in de toekomst prima fungeren als partner op het Trace-platform.